เช็คลิสต์ก่อนดำน้ำ 5 ข้อ Five Check-lists for Divers

ใครที่ยังสงสัยหรือลังเลว่า กีฬาดำน้ำจะเหมาะกับเรามั้ยน๊าา? ลองมาลองสำรวจตัวเองว่าคุณมีสิ่งเหล่านี้มั้ย เผื่อจะตัดสินใจกันได้ง่ายขึ้น! และนี่คือ เช็คลิสต์ก่อนดำน้ำ 5 ข้อ ที่คุณควรรู้

For those who are still not sure whether they can become a diver or not, let’s do this check-list before you take the first step to becoming a diver. These are the five things that you should know…

1.อยากหนีจากอะไรเดิมๆ ไปเห็นโลกในมุมใหม่ๆ An urge to leave the norms just to face the whole new world

โลกใต้น้ำมีความสวยงาม ความยิ่งใหญ่ และอะไรอีกมากมายที่รอคุณอยู่ มันเหมือนเป็นอีกโลกนึงที่ใช่ว่าทุกคนจะได้ไปสัมผัส แต่ถ้าได้ลองไปเห็นด้วยตาตัวเอง รับรองว่าคุณต้องติดใจจนไม่อยากจะกลับเลยล่ะ

The underwater world is elegant and grand as there are plenty of things awaiting. It is like another dimension that not many people get to experience. If you get to experience it, you will never want to go back on the ground.

2. อยากหากิจกรรมที่กับเพื่อน คนรัก หรือครอบครัว Seek new activities to do with your friend, family, and loved ones.

แน่นอนว่าการออกทริปดำน้ำคุณจะได้ใช้เวลาร่วมกันอย่างเต็มที่ แถมยังพิสูจน์ใจและความห่วงใย เพราะการดำน้ำแต่ละครั้งเราต้องดูแลทั้งตัวเราและเพื่อนร่วมทริป แถมยังได้มีประสบการ์แปลกใหม่ร่วมกันที่เอาไปเล่าต่อได้อีกยาวเลยล่ะ

Taking a diving trip can ensure fully spending time with them and also prove your love and affections. Scuba diving requires real attention to both yourself and your companions. The experiences you get will stay with you for a life time.

3. อยากหาเพื่อนใหม่ หรือคน(รัก)ใหม่ๆ Seek new friends or new (more-than-friend) people.

ออกไปดำน้ำทริปนึงแน่นอนว่าจะได้เจอเพื่อนใหม่ มิตรภาพใหม่ๆ เป็นคนที่ชื่นชอบอะไรเหมือนๆ กัน ได้พูดคุยกันและยังต้องดูแลกันตลอดทริป อาจจะได้เห็นมุมมองดีๆ พัฒนาเป็นเพื่อนรักหรือคนรักกันได้ในที่สุด!

You will surely get to meet a lot of people who have common interests and make some friendship with a lot of them during your trips. You will also get to learn new perspectives or even eventually develop your relationships with them, from just somebody you know to somebody you love!

4. รักสัตว์น้ำ และชอบหลงใหลในการเที่ยวทะเล You love the marine lives and are passionate about the ocean

บางคนเคยไปเที่ยวทะเล ได้แต่นอนเล่นอยู่ริมหาดหรือไปดูสัตว์น้ำในพิพิธภัณฑ์ แน่นอนว่ามันเทียบไม่ได้เลยกับความรู้สึกที่คุณจะได้ไปเห็นมันใกล้ๆ แถมอาจจะได้รูปคู่สุด Cute กับปลาสายพันธุ์แปลกหรือเต่าตัวยักษ์ ที่คงไม่ได้มีใครทำได้ง่ายๆ อีกด้วย

Some people have never been in the ocean but have spent sometimes on the beach or visited some aquariums. Of course, it cannot be compared with the feeling when you get to be there in underwater, take some pictures with rare fish or a giant turtle. Not everyone gets to do that, you know…

5. อยากออกไปค้นหาตัวเอง Truly want to discover your true colors and true self

เชื่อมั้ยว่า ณ ขณะที่คุณกำลังดำน้ำอยู่ใต้น้ำ “คุณจะได้ยินเสียงหัวใจตัวเองชัดขึ้น!” ที่ใต้ทะเลมันเงียบและคุณยังต้องใช้สมาธิและสติที่มีทั้งหมดในการควบคุมร่างกายตัวเอง และพาตัวเองไปพบเจอสิ่งใหม่ คุณจะตกตะลึงกับสิ่งที่ได้เห็นตรงหน้า ใช้ชีวิตอยู่กับปัจจุบันที่สุดและแน่นอนว่า นักดำน้ำทุกคนได้รับอะไรที่แตกต่างกันจากการออกไปดำน้ำในแต่ละครั้งและหลายคนก็ตกหลุมรักโลกใต้น้ำเข้าอย่างจังเลยล่ะ!

Do you believe that the moment you are diving in the ocean, you will hear your heartbeats much clearer!  It takes a lot of concentration and consciousness in order to appreciate the silences of the sea. You need to control your body and step into the unknowns. You will be amazed by what you get to see. The philosophy is to stay with the presence. Be aware that individual diver experiences different things from different trips, but that makes them fall in love with the ocean world!